Вибори у Маріуполі на межі зриву через бюлетені з друкарні Ахметова

Центральна виборча комісія скасувала рішення Маріупольського міськвиборчкому про передрук бюлетенів у незалежній друкарні й зобов'язала комісію отримати вже готові бюлетені

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на прес-службу ЦВК.

"ЦВК скасувала постанову цієї комісії від 23 жовтня 2015 року № 120 "Про друк бюлетенів у незалежній типографії" та зобов'язала її до 24 жовтня 2015 року включно отримати відповідні виборчі бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача та передати їх відповідним районним у місті Маріуполі виборчим комісіям у встановленому порядку", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим Центрвиборчком навіть звернувся до Генеральної прокуратури щодо проведення перевірки викладених у цій постанові обставин та вжиття заходів реагування відповідно до законодавства.

У комісії нагадали, що 21 жовтня Центрвиборчком своєю постановою зобов'язав Маріупольський міський виборчком до 22 жовтня включно отримати бюлетені та передати їх відповідним районним виборчкомам. Проте цього зроблено не було. Більш того, Маріупольська комісія вирішила замовити повторний друк виборчих бюлетенів.

Як пояснив заступник голови ЦВК Адрій Магера у ексклюзивному інтерв'ю програмі "Нічний телеекспрес" на Еспресо.TV, проблема в тому, що попередній склад маріупольського тервиборчкому надрукував бюлетені до виборів 25 жовтня в типографії газети "Приазовський робочий", яка належить групі Ріната Ахметова СКМ, що викликало масове обурення активістів і призвело до зміни складу комісії.

Проте у ЦВК вирішили, що повторний друк виборчих бюлетенів у незалежній друкарні може призвести до появи зайвих бланків, які будуть використані для фальсифікації голосування.

У ЦВК наголосили, що ігнорування Маріупольською міською виборчою комісією обов'язкового до виконання рішення комісії вищого рівня може призвести до неможливості проведення виборів депутатів міської ради та міського голови 25 жовтня.

За словами Магери, якщо маріупольський тервиборчком не виконає розпорядження ЦВК, вибори в Маріуполі можуть скасувати вже сьогодні.