Пошуковик "Яндекс" створює інформагентство, де новини писатимуть роботи

У листопаді російський пошуковик "Яндекс" відкриває власне інформаційне агентство - спеціальну стрічку для ЗМІ та медіа, повідомлення якої будуть готувати не журналісти, а автоматичні алгоритми на основі моніторингу та аналізу даних

Про це розповіла газеті "Ведомости" керівник проекту "Яндекс для медіа" Марія Петрова, передає Еспресо.TV.

На першому етапі, агентство буде надавати інформацію про ситуацію на дорогах, погоду, а також виділяти теми і події, інтерес до яких в пошуку різко виростає. Надалі список тем, за якими роботи будуть писати новини, розшириться.

Дані передбачається транслювати в режимі реального часу і в різних форматах: для телеканалів це будуть графіки, для радіостанцій - спеціальний інтерфейс з текстами, для інформагентств, газет, журналів і сайтів - стрічка повідомлень.

Тема автоматичного написання текстів не нова, хоча поки не отримала великого поширення. Така технологія є, наприклад, у компанії Narrative Science: її програмна платформа Quill являє собою штучний інтелект, який допомагає перетворити дані в зв'язний текст, випливає з опису на сайті компанії.

Серед клієнтів Narrative Science називає, зокрема, журнал Forbes. Деякі тексти на сайті Forbes замість імені автора дійсно підписані Narrative Science. Зазвичай це невеликі тексти, присвячені, наприклад, прогнозу вартості акцій тих чи інших компаній.

Нещодавно Automated Insights, що розробила платформу Wordsmith по створенню текстів з необроблених даних, відкрила безкоштовний доступ до її бета-версії. Сервіс може переробляти великий обсяг первинних даних - таблиці, статистику, коментарі - і перетворювати їх у короткі осмислені нотатки.

Так, роботом-журналістом Automated Insights вже користуються Associated Press і сервіс Yahoo News. А навесні 2014 перше повідомлення про землетрус в Лос-Анджелесі розповсюдила програма Quakebot, створена співробітником газети Los Angeles Times Кеном Швенке.