В Goldman Sachs розповіли, чому ціни на нафту впадуть ще більше

Ціни на сиру нафту можуть різко впасти через падіння попиту з боку нафтопереробників, вважають аналітики Goldman Sachs. До різкого зниження нафтових цін може привести нестача місця в сховищах нафтопродуктів

Як пише видання New York Times з посиланням на аналітиків Goldman Sachs, запаси нафтопродуктів США і Європи і обсяги переробки сирої нафти в даний час близькі до історичного максимуму в той час, як вільного місця в сховищах залишилося зовсім небагато.

Ситуація ускладнюється скромними темпами зростання попиту на нафтопродукти (особливо бензин) і збільшенням їх поставок зі Сходу.

"Те, що відбувається, нагадує події 1998-го і 2009-го років, коли сховища нафтопродуктів переповнилися і ціни на сиру нафту різко впали", - попереджають експерти Goldman Sachs.

У звіті інвестбанку підкреслюється також, що обсяги світового видобутку нафти в даний час істотно перевищують світовий попит на неї і навряд чи прийдуть в рівновагу і в 2016 році.

Нагадаємо, за прогнозами МВФ, при ціні на нафту приблизно $50 за барель Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки ризикуютьзалишитися без грошей вже через п'ять років або навіть раніше.