Заради "Роснєфті" замгенпрокурора Касько ладен залишити Україну без 80 млн доларів, - Чорновол

Тетяна Чорновол вважає, що поведінка заступника генпрокурора була мотивована захистом приватних клієнтів приватної юридичної фірми, всупереч державним інтересам

Про це у своєму блозі на "Українській правді" написала народний депутат фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол.

"Заради "Роснєфті" заступник генпрокурора ладен залишити Украіну без 80 млн доларів. Коли "Роснефть" стала клієнтом" Арцингер "у питанні зняття арешту з "палива Курченка", в Мін'юсті і Генпрокуратурі на ключових посадах вже працювали двоє вихідців з "Арцингер" - Антон Янчук і Віталій Касько.Перший - заступник міністра, другий - заступник генпрокурора, в їхні посадові обов'язки входило повернення активів, вкрадених Януковичем та його соратниками. Пізніше ці двоє стали членами міжвідомчої комісії з повернення активів. Нагадаю, в тому числі активів Курченка, виведених з України в його угодах з "Роснєфтью" через латвійський банк ", - зазначила вона.

За словами народного депутата, вона особисто стала свідком, як Янчук і Касько зробили все можливе, щоб відповідна інформація з латвійських банків не потрапила в Україну. Зокрема, в серпні Чорновол стало відомо, що Кримінальною поліцією Латвійської республіки було розслідувано справу про відмивання коштів, де фігурували офшори Курченка, і в рамках цієї справи в Латвії було заарештовано 80,5 млн доларів США. Ще навесні Латвія звернулася до України з пропозицією забрати справу і гроші. Представник міжнародного управління МВС Латвії навіть їздив до Генпрокуратури України з пропозицією. Все, що потрібно було зробити - відправити в Латвію міжнародно-правове доручення за підписом Каська, щоб почати процес прийняття справи і коштів.

"Однак нічого не було зроблено. Крім того успіхи Латвії на цьому терені було засекречено. І звичайно це було в інтересах клієнта "Арцингер" - "Роснєфті". Адже Латвія саме розслідувала факт відмивання коштів, виведених в корупційній схемі, яку розслідувало МВС і в рамках якої і було заарештовано нафтопродукти Курченка - "Роснєфті". Бездіяльність заступника генпрокурора Каська в цій темі була очевидною. Проте він пояснював її позицією свого керівника - генпрокурора Шокіна. Саме тому я в серпні зустрілася з генпрокурором і вимагала прийняти латвійське справу", - написала Чорновол.

Тоді ж народний депутат вперше побачила Каська. Як зазначає Чорновол, її здивувало, з якою ненавистю і агресією Касько відреагував на, здавалося б, радісну інформацію, що Латвія готова передати Україні справу і 80 млн доларів.

"Генпрокурор тоді дав Каську вказівку направити міжнародно-правове доручення для забезпечення арешту і отримання інформації по рахунках С. Курченка в Латвійській республіці. Від тоді минуло більше 2 місяців, Україна нічого не отримала!!! Тепер, коли я знаю, що клієнт "АРЦІНГЕР" "Роснєфть", я маю підстави вважати, що поведінка заступника генпрокурора була мотивована захистом приватних клієнтів приватної юридичної фірми, всупереч державним інтересам", - написала Тетяна Чорновол.