США відправили есмінець до спірних із Китаєм островів

Американський есмінець USS Lassen проплив поблизу штучних островів, створених Китаєм у спірних водах Південно-Китайського моря

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

Маневр розглядається як спроба поставити під питання територіальні претензії Китаю, які США і сусідні з Китаєм країни вважають такими, що суперечать міжнародному законодавству.

Есмінець проплив у межах 12-мильної зони навколо островів, тобто у водах, які Китай вважає своїми територіальними. Однак оскільки США не визнають територіальних претензій Китаю, за версією американських військових, маневр був здійснений у нейтральних водах.

"Ми здійснюємо рутинну діяльність в Південно-Китайському морі відповідно до міжнародних законів", - заявив представник Пентагону Білл Урбан.

Пекін перевіряє інформацію про те, що американський корабель увійшов у 12-мильну зону, заявив раніше міністр закордонних справ Китаю Ван І.

"Якщо це правда, ми радимо США думати двічі, перш ніж приступати до дій, не діяти наосліп і не робити багато шуму з нічого", - сказав він.

Китай наполягає на тому, що йому належить практично вся акваторія Південно-Китайського моря, на яку також претендують його сусіди.

Китайські будівельники штучно збільшують площу деяких спірних островів, піднімаючи з морського дна тонни каміння і вивантажуючи їх на підводні скелі.