Яценюк пригрозив Росії мораторієм на виплату "боргу Януковича"

Україна не буде погашати свій борг перед Росією у розмірі $3 млрд, якщо Москва не погодиться на його реструктуризацію

Про це прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt, передає Еспресо.TV.

За словами Яценюка, Київ як і раніше розраховує домовитися з Росією про реструктуризацію боргу, але в разі відмови накладе мораторій на виплату боргу і не буде обслуговувати кредит.

Яценюк нагадав, що з приватними кредиторами Україна вже домовилася, і точно такі ж умови пропонує Росії. Крайній термін для досягнення угоди - 29 жовтня, заявив український прем'єр.

Кредит на $3 млрд, наданий Москвою Києву, він назвав "хабарем", який, на його думку, колишній президент України Віктор Янукович отримав за відмову підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом.

У середині жовтня Яценюк заявив, що якщо Росія хоче, щоб Україна повернула їй хоча б частину боргу в $3 млрд, вона повинна до 29 жовтня прийняти умови Києва з його реструктуризації і часткове списання. В іншому випадку свої гроші Москві доведеться повертати через суд, заявляв Яценюк.

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов повідомляв раніше, що у випадку, якщо Україна відмовиться погасити євробонди, то Російська Федерація звернеться до суду.

У 2013 році Росія викупила випущені України держоблігації загальною вартістю $3 млрд. Термін погашення паперів настає наприкінці 2015 року, однак навесні цього року в Україні був прийнятий закон, який дозволяє владі країни оголосити мораторій на погашення боргу.