Частку Росії в Euronews заарештували через справу ЮКОСу

Серед російських активів, заарештованих за кордоном за позовами колишніх акціонерів ЮКОСу, виявилися і належать ВГТРК 7,5% акцій європейського телемовника Euronews

Про це розповів РБК російський федеральний чиновник. У прес-службі ВДТРК підтвердили цю інформацію, передає Еспресо.TV.

Французька Euronews S.A. управляє однойменним телеканалом, що запущений в 1993 році і зараз мовить цілодобово на 13 мовах, у тому числі і російською. Програми Euronews, за його власними даними, доступні 425 млн домогосподарств у 158 країнах.

Накладений арешт на акції, які належать російському держхолдингу, ніяк не вплинув на діяльність ні Euronews, ні ВГТРК, стверджує джерело, близьке до французького мовника.

Але партнер юридичної фірми King&Spalding Ілля Рачков зазначає, що арешт активів означає "як мінімум неможливість розпоряджатися цими акціями, тобто відчужувати їх, передавати право власності".

"Решта залежить від рішення суду: арешт може також означати заборону передавати акції в заставу, голосувати ними, одержувати по них дивіденди і так далі", - пояснює Рачков. Юрист уточнює, що арешт досить легко накласти, але його можна спробувати опротестувати.

ВГТРК стала акціонером Euronews в 2001 році, купивши 1,8% акцій компанії. У тому ж році програми Euronews стали транслюватися в Росії. У 2004 році частка ВГТРК в Euronews виросла до 16%. На збільшення свого пакета російський держхолдинг витратив близько €3,5 млн.

До липня цього року акціонерами Euronews крім ВГТРК були ще 19 громадських або державних телерадіокомпаній Європи та Північної Африки, а також місцева влада трьох французьких регіонів - міста Ліон, департаменту Рона і регіону Рона-Альпи.

Найбільшим акціонером була France Television з пакетом майже 23%. Але влітку цього року 53% в Euronews отримала Media Globe Networks єгипетського мільярдера Нагіба Савіріса. За право контролю Савіріс вклав в капітал Euronews € 35 млн. Частки колишніх власників пропорційно знизилися. Пакет ВГТРК зараз становить близько 7,5%.

Аудиторія Euronews в Росії вкрай мала. У своєї цільової аудиторії - глядачі віком старше 18 років - її середньодобова частка в січні-червні дорівнювала, за даними TNS Russia, лише 0,2%.