"Борг Януковича." МВФ змінить свої правила заради кредитів для України

Західні країни мають намір змінити правила кредитування, діючі в Міжнародному валютному фонді (МВФ), щоб дати можливість Україні отримати черговий кредитний транш навіть у разі дефолту Києва по боргу перед Росією в $3 млрд

Про це в четвер повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомі з планами, передає Еспресо.TV.

Зміни в правила МВФ передбачається внести вже в листопаді.

Раніше в жовтні президент Росії Володимир Путін запропонував МВФ дати Україні $3 млрд на погашення боргу перед Росією.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, шо Україна не буде погашати свій борг перед Росією, якщо Москва не погодиться на його реструктуризацію.

Кредит на $3 млрд, наданий Москвою Києву, він назвав "хабарем", який, на його думку, колишній президент України Віктор Янукович отримав за відмову підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом.

У середині жовтня Яценюк заявив, що якщо Росія хоче, щоб Україна повернула їй хоча б частину боргу в $3 млрд, вона повинна до 29 жовтня прийняти умови Києва з його реструктуризації і часткове списання. В іншому випадку свої гроші Москві доведеться повертати через суд, заявляв Яценюк.

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов повідомляв раніше, що у випадку, якщо Україна відмовиться погасити євробонди, то Російська Федерація звернеться до суду.

У 2013 році Росія викупила випущені Україною держоблігації загальною вартістю $3 млрд. Термін погашення паперів настає наприкінці 2015 року, однак навесні цього року в Україні був прийнятий закон, який дозволяє владі країни оголосити мораторій на погашення боргу.