Вийшов рейтинг найдорожчих робіт сучасних художників

Спеціалізоване видання про мистецтво Artnet опублікувало список 100 найдорожчих творів художників сучасності та 100 найпопулярніших серед колекціонерів нині живих авторів

Про це повідомляє Еспресо.TV, посилаючись на сайт Artnet.

Рейтинг, який враховує дані з 2011 по 2015 рік, складається з двох частин: найдорожчі угоди з продажу творів з аукціонів і художники з найбільшою вартістю всіх проданих за п'ять років робіт.

У першому списку лідирує американський художник Джеффрі Кунс, чию роботу Balloon Dog (Orange) в 2013 році продали з аукціону Christie's за $ 58 млн 405 тис.

На другому і третьому місцях - німецький художник Герхард Ріхтер. У травні 2013-го його роботу Domplatz, Mailand 1968 продали за $37 млн.

У лютому 2015 року іншу картину Ріхтера - Abstraktes Bild - купили за $ 46 млн 300 тис.

Четверта робота у списку - Flag 1983 Джаспера Джонса, яка пішла за $36 млн.

Ще одну роботу Ріхтера серії Abstraktes Bild (809-4) придбали за $ 34 млн. Це п'ята найдорожча робота серед нині живих авторів.

На шостому місці знову робота Кунса - скульптура Tulips, куплена за $ 33,6 млн.

У рейтингу найдорожчих картин і об'єктів є багато робіт Кунса, Ріхтера, Крістофера Вула, Пітера Дойга, Роберта Рімана, а також Цуй Жучжоу й інших китайських художників.

При цьому у списку з 100 робіт тільки одна - авторства жінки. Мова йде про твір японки Яеї Кусами на 99 місці.

В другому списку з найбільш колекціонованими авторами лідирують знову ж таки Герхард Ріхтер, Джеффрі Кунс і Крістофер Вул.

Цікаво, що в другому списку набагато більше жінок, наприклад, Сінді Шерман, Джулі Мерету, Кеді Ноланд, Вія Целміньш та інші.