Китай погрожує США війною через есмінець біля спірних островів

Командувач військово-морськими силами Китаю адмірал У Шенлі заявив про існування ризику того, що "незначний інцидент може спровокувати війну", назвавши дії Вашингтона в Південно-Китайському морі "провокаційними"

Китайський адмірал зробив цю заяву в четвер під час відеоконференції з американським колегою адміралом Джоном Річардсоном, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

Представник США, виступаючи раніше, зазначив, що сторони домовилися провести переговори, щоб уникнути конфліктних ситуацій в регіоні.

Міністерство закордонних справ Китаю у вівторок повідомило, що американський есмінець Lassen без дозволу Пекіна увійшов в акваторію Південно-Китайського моря поблизу спірних островів Наньша (Спратлі), які Китай вважає своїми. МЗС висловив протест США, заявивши, що ці дії порушують суверенітет Китаю.

Пентагон підтвердив факт операції в Південно-Китайському морі й не виключив подібних операцій у майбутньому. За словами міністра оборони США Ештона Картера, операції "будуть проводитися в найближчі тижні та місяці".

США заявляють, що будуть здійснювати патрулювання, якщо вважатимуть, що воно відповідає міжнародному праву.