Польський суд відмовився видавати США Романа Поланського

Суд Кракова вирішив, що екстрадиція до США відомого польського режисера Романа Поланського недопустима

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на TVN24.

Постанову прокуратури про екстрадицію суд визнав неправомочною. У США лишається можливість оскаржити рішення у суді вищої інстанції.

Нагадаємо, в США 83-річний режисер звинувачується у згвалтуванні неповнолітньої Саманти Геймер, яке сталося у 1977 році. Поланскі визнав свою провину в американському суді.

У 1978 році Поланскі таємно залишив США після того, як суд відмовився прийняти його добровільне зізнання. За американськими законами йому загрожує до 50 років тюрми.

У вересні 2009 року режисера заарештували під час кінофестивалю в Цюриху за запитом влади США. Через кілька місяців його відпустили під заставу $4,5 млн. А в липні 2010 року швейцарський Мінюст його остаточно звільнив.

Минулого року він з'явився у Польщі, де його затримали, але згодом відпустили на волю. У Кракові Поланські знімає фільм про справу Дрейфуса. У січні 2015 року прокуратура Польщі допитала режисера.

Незважаючи на звинувачення, режисер вважається одним з найвидатніших мистецьких діячів світу. У 2003 році його фільм "Піаніст" отримав "Оскара" за режисерську роботу. Втім, через звинувачення Поланські на церемонію нагородження приїхати не зміг.