США погодились ще трохи потримати Асада при владі в Сирії

Адміністрація президента США Барака Обами готова погодитися з тим, що президент Сирії Башар Асад залишиться на своєму посту під час перехідного періоду до нової влади. Раніше в Білому домі наполягали, щоб Асад пішов

Про те, що Білий дім змінив свою позицію пише The Wall Street Journal з посиланням на високопоставлені джерела в Білому домі, передає Еспресо.TV.

Раніше американські чиновники наполягали на тому, що без відходу Асада вирішення сирійської кризи неможливе. Зокрема, представник Білого дому Марк Тонер ще 20 жовтня заявляв, що Асад "не може бути частиною перехідного уряду, яким би він не був".

Однак зараз Білий дім допускає, що відхід Асада може відбутися пізніше. Перехідний період до нової влади, на думку США, може протривати кілька місяців або довше. Своє бачення цього питання США представлять на переговорах у Відні в п'ятницю.

Білий дім не позначив суворих часових рамок для відходу Асада, щоб учасники переговорів у Відні мали шанси на "маневри", розповів WSJ одне з джерел. Напередодні переговорів представники Білого дому обговорили зі своїми союзниками такий варіант, щоб Асад залишився на своїй посаді після припинення військового конфлікту, який триває вже 4,5 роки, додав він.

Інше джерело видання уточнило, що резолюція США, яку Білий дім представить на переговорах, буде припускати припинення вогню в Сирії, але не містить точних вказівок відносного "питання Асада".

За словами обох джерел WSJ, держсекретар США Джон Керрі в останні тижні активізував дискусії з основними противниками Асада, в тому числі з Саудівською Аравією, Туреччиною і Катаром, щоб заручитися їх підтримкою для нового дипломатичного вирішення США, яке б дозволило чинному сирійському президенту залишитися при владі під час перехідного періоду.

Напередодні у Відні за зачиненими дверима пройшла зустріч міністрів закордонних справ Росії, США, Саудівської Аравії і Туреччини.

У п'ятницю до них повинні приєднатися представники Ірану, ОАЕ, Катару, Йорданії, Німеччини, Франції, Єгипту, Італії, Великобританії, Іраку та Лівану, а також спецпосланець генерального секретаря ООН по Сирії Стаффан де Містура і глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні.