Вибухи у Сватовому можуть бути ще потужнішими, - Маломуж

Експерти розповіли про основні версії вибуху на складі під Сватовим та евакуацію населення

"За основною версією пожежу спричинила запущена ракетниця. Але чи це був теракт, чи необережне поводження зі зброєю, має встановити слідство, яке важко буде провести, оскільки сліди знищено", - повідомив екс-керівник зовнішньої розвідки Микола Маломуж в ефірі Еспресо.TV.

За словами Маломужа, державна безпекова політика не спрацювала, адже склади зброї знаходились близько біля місця проживання населення. Експерт радить перш за все взяти під охорону інші об'єкти, адже "якщо це теракт, він може повторитися".

"Комісія повинна виявити, який сектор може бути непоражений і запустити авіацію, щоб затушити всі пожежі, адже можуть бути ще потужніші вибухи", - сказав Маломуж.

Окрім цього, він наполягає на тому, щоб людей відвели подалі, і не допустити паніку серед населення.

Зокрема, лідер громадського об'єднання "Права справа" Дмитро Снєгирьов вважає, що казати про остаточне припинення вибухів зарано.

 багато снарядів, які просто лежать по місту, це небезпечно", - сказав він.

Снєгирьов зазначив, що основна версія вибуху - теракт.

"Напередодні трагедії в Луганськ прибула комісія з Росії, яка мала б перевірити діяльність правоохоронних структур і органи безпеки "ДНР", але чи це закономірність, чи співпадіння..", - розповів експерт.

Він також додав, що евакуація людей ускладнена.

"Рух Сватова перекрито. Бомбосховищ на всіх не вистачає, більшість населення знаходиться в підвалах. Гуманітарна політика держави не спрацювала, населення саме мусило евакуюватися. Держава виступила в ролі статиста", - констатував Снєгирьов.

Нагадаємо, 29 жовтня о 19:45 у Сватовому в районі колишнього молокозаводу загорілися склади з боєприпасами.

Голова військово-цивільної адміністрації Луганщини Георгій Тука заявив, що причиною пожежі став терористичний акт. Зі Сватового через пожежу вивезли понад 200 мешканців міста, ще близько 500 мешканців залишили територію населеного пункту на приватному автотранспорті.