Затримання директора Бібліотеки в РФ - це тривожне повернення до радянських часів, - Human Rights Watch

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) засуджує російську владу за затримання у Москві директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

"Затримання бібліотекара за матеріали, які у неї є, це не тільки порушення її особистої свободи, але і свободи кожної людини, яка дбає про ідеї навчання та освіти. Російська влада надіслала жорстке повідомлення, що книги на полиці привели її за ґрати. Це тривожне повернення до радянських часів", – мовиться у заяві директора Human Rights Watch по країнах Європи та Центральної Азії Гаґа Вільямсона, опублікованій у п’ятницю, 30 жовтня.

Напередодні російські силовики затримали директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталію Шаріну, питання про її арешт вирішуватиметься в суді. Затриманню Шаріної 28 жовтня передував обшук у Бібліотеці української літератури та у квартирі її директора. Також обшук відбувся у співголови громадської організації "Українці Москви" Валерія Семененка.

Нагадаємо, що раніше співробітники правоохоронних органів провели обшуки в московській Бібліотеці української літератури. Оперативники вилучили документи, електронні носії і деяку літературу.

В органах зацікавилися інформацією про зберігання в бібліотеці примірників газети, яка може носити "русофобський характер" і в якій нібито містяться перекручені історичні факти.

Пізніше  58-річну директорку Бібліотеки української літератури в Москві затримали.

Згодом, Слідчий комітет Росії звинуватив Наталю Шаріну в розповсюдженні книг Дмитра Корчинського та просив суд її заарештувати. 

Наразі, директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталю Шаріну відправили під домашній арешт