Британські вчені з'ясували, що заважає міцному сну

Штучне освітлення збиває наш організм, порушуючи систему реакції на світло, яка вироблялася мільйони років

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на The Telegraph.

Професор нейробіології з Великобританії стверджує, що яскраве світло у ванній може збивати сон, тому чистити зуби на ніч слід в темряві.

Часом, незважаючи на втому, нам так і не вдається швидко заснути вночі. Професор нейробіології з Оксфорда Рассел Фостер упевнений, що проблема в яскравому освітленні, яке люди включають у ванній кімнаті перед тим як почистити зуби на ніч.

"Нерідко люди на ніч приглушують світло у спальнях, що допомагає тілу підготуватися до сну. Однак потім вони йдуть чистити зуби під яскравими лампами у ванній. Це сильно збиває організм. Я вважаю, комусь потрібно придумати дзеркало, яке б мало нічний режим підсвічування", - сказав професор в ході лекції перед членами Королівського товариства в Лондоні.

Люди, як і тварини, мільйони років навчалися реагувати на рівень світла, в результаті чого у нас сформувалася певна система реакцій. Однак винахід лампочки все змінив, оскільки освітлення стало доступним 24 години на добу. Це порушує вироблену систему, вважає професор Фостер. Він стверджує, що люди занадто часто збивають з пантелику власний організм, проводячи багато часу в "погано освітлених печерах", якими є будинки і офіси. Особливо гостро ця проблема постає взимку.

"У нас є власний годинник, розташований у мозку, і у всіх клітин є власні маленькі годинники. Це диригент оркестру, що подає сигнали, яких слухається наше тіло. Це прекрасна симфонія. Але ми живемо в погано освітлених печерах будинків і офісів, в яких світло не таке яскраве, як на вулиці навіть в хмарний день", - вважає професор.

Пан Фостер впевнений, що здоровий сон не тільки позначається на самопочутті, але і дозволяє розкрити приховані ресурси. Він стверджує, що мозок не справляється з усім обсягом інформації, що надходить протягом дня, і відкладає його до кращого часу. Коли ми спимо, ці "запаси" витягуються і сприяють народженню ідей, які б не прийшли в голову під час неспання.