ЦВК розпустила Маріупольську і Красноармійську ТВК

Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження усього складу Маріупольської та Красноармійської міських виборчих комісій Донецької області

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

За відповідне рішення на засіданні в понеділок увечері по Маріупольській ТВК проголосували 11 членів ЦВК, проти висловився один, ще один утримався, а по Красноармійській ТВК "за" проголосували 12 членів, один - "проти".

Зокрема, Центрвиборчком скасував рішення Красноармійської ТВК та Маріупольської ТВК щодо визнання виборів місцевих депутатів та мерів зазначених міст такими, що не відбулися.

У ЦВК зазначили: встановлені Комісією факти можуть свідчити про наявність порушень у діях окремих членів Маріупольського і Красноармійського міськвиборчкомів, що призвело до тяжких наслідків - не проведення виборів депутатів міськрад та міських голів, ознак перешкоджання реалізації виборчих прав громадян України, перешкоджання діяльності інших суб'єктів виборчого процесу та складу злочину, передбаченого статтею 157 ККУ.

ЦВК встановила факти систематичного порушення Красноармійською і Маріупольською міськими виборчими комісіями Донецької області вимог законів "Про місцеві вибори" та "Про Центральну виборчу комісію" і достроково припинила повноваження усього складу зазначених ТВК.

Водночас, у Центрвиборчкомі встановили, що місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій сесії Верховної Ради восьмого скликання, а також зареєстровані в установленому порядку місцеві організації політичних партій, які мають право подання кандидатур до складу Маріупольської та Красноармійської ТВК, не пізніше 24 години 4 листопада цього року подати до ЦВК кандидатури для включення до складу цих міськвиборчкомів.

Разом з тим, ЦВК звернулося до ГУ МВС в Донецькій області та вирішило надіслати йому відповідні матеріали для перевірки викладених в них обставин і відповідного реагування.

У свою чергу заступник голови ЦВК Андрій Магера зауважив, що не підтримує дане рішення про розпуск двох ТВК, та закликав колег "не спішити поперед батька в пекло" та дочекатися рішення Верховної Ради з цього приводу.

Варто додати, що комісія Маріупольської ТВК не прийняла виборчі бюлетені, місцеві вибори там не стартували. Комісія Маріупольської ТВК мотивувала свою відмову приймати бюлетені тим, що вони надруковані не належним чином.

Нагадаємо, що за фактом зриву виборів у Маріуполі порушено кримінальну справу.

Президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду і Центральну виборчу комісію відреагувати на ситуацію з виборами у Маріуполі та Красноармійську і наголосив, що вони мають відбутися цього року.

Між тим парламентська коаліція досі не досягла домовленості щодо дати місцевих виборів у цих містах.

Наголосимо, що ЦВК рекомендує Раді призначити вибори у Маріуполі і Красноармійську на 15 листопада