Найбільші IT-компанії погрожують виходом з російського ринку через "драконівські" закони

Асоціація європейського бізнесу попередила російську владу про відхід найбільших IT-компаній з ринку через обмеження на закупівлю іноземного програмного забезпечення

Лист міністру зв'язку і масових комунікацій Росії Миколі Никифорову написав генеральний директор Асоціації європейського бізнесу (АЄБ) Франк Шауфф, передає Еспресо.TV з посиланням на газету "Коммерсант".

Зокрема, він попросив перенести на 1 липня 2016 року введення в дію закону, що зобов'язує державні органи з 1 січня майбутнього року письмово обґрунтовувати випадки закупівлі іноземного програмного забезпечення.

Шауфф вважає такий підхід дискримінацією та обмеженням вільної конкуренції. Він попередив, що вступ закону в силу змусить іноземні компанії призупинити інвестиційні програми і навіть піти з російського ринку в умовах нечітких правил гри.

У Мінекономіки виданню повідомили, що звернення АЄБ поки не отримували.

На думку міністерства, вводити заборони на закупівлю іноземних товарів для державних потреб доцільно при одночасному виконанні трьох умов: російська продукція відповідає сучасному рівню розвитку технологій, наявність не менше трьох вітчизняних виробників даної продукції, вітчизняні виробники здатні задовольнити попит в повному обсязі.

Джерело газети в одному з міністерств, яке ознайомлене зі змістом листа, зазначає, що побоювання АЄБ викликані не стільки підписаним президентом Володимиром Путіним законом, скільки постановою про обмеження держзакупівель іноземного ПО, проект якого був внесений Мінкомзв'язку в уряд 30 червня і може бути підписаний прем'єром Дмитром Медведєвим вже в найближчі два тижні.

Постанова встановлює заборону на придбання з 1 січня 2016 року іноземні ПО для державних і муніципальних потреб "з метою захисту внутрішнього ринку Російської Федерації, розвитку національної економіки, підтримки російських товаровиробників".