Євромайдан SOS закликає правоохоронців зупинити тиск на волонтерів

Громадська ініціатива Євромайдан SOS звернулася із заявою до правоохоронців з вимогою зупинити тиск на волонтерів та діяти в рамках закону при проведенні слідчих дій

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сторінку Євромайдан SOS у Facebook.

"Ми публічно звертаємося до керівників Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Генеральної і Військової прокуратури із вимогами надати роз’яснення ситуації тиску на волонтерську спільноту та публічно представити правове обґрунтування цих дій, а також дотримуватися встановленої законом процедури при проведенні слідчих дій, припинити практику застосування сумнівних методів, погроз і залякування", - йдеться в заяві організації.

У організації наголошують, що протягом останніх двох тижнів правоохоронні відомства виявили "активну зацікавленість" низкою ініціатив, які допомагають армії. Спершу під пильний нагляд ГПУ, СБУ та МВС потрапили волонтерські групи "Народний проект", Армія SOS і ArmyHelp. А днями, синхронно із затриманнями в Дніпропетровську, відбулися обшуки і виїмки у благодійної організації "Фонд оборони країни".

"Ми свідомі того, що волонтерська діяльність не повинна стати прикриттям для "відмивання" коштів та тіньових схем, а звання волонтер не є індульгенцією для порушників закону. Але давайте будемо чесними. "Закошмарювання" волонтерських спільнот – це не спосіб зберегти країну. Це спосіб зберегти систему. Адже слідчі дії щодо згаданих вище ініціатив проводяться із порушенням законної процедури (як у випадку із недопуском адвокатів під час обшуків у "Фонді оборони країни") та супроводжуються психологічним пресингом та погрозами в гебістському стилі (із таким, за повідомленням колег, довелося стикнутися волонтерці Армія SOS)", – зазначили в Євромайдан SOS.