На Алтаї знайшли многоніжку з 750 ногами

На території Алтайського біосферного заповідника вчені знайшли новий вид багатоніжок, які відносяться до класу діплопод - деякі представники цього класу мають 750 ніг

Стаття, що описує новий вид, була опублікована в міжнародному рецензованому журналі Zootaxa, передає Еспресо.TV.

Наукове відкриття було зроблено в околицях кордону Байгазан Алтайського біосферного заповідника. Тут в польовий сезон 2014 науковим співробітником Мирославою Сахневич була зібрана колекція декількох видів багатоніжок, серед яких був виявлений принципово новий для науки вид, що отримав назву Sibiriulus baigazanensis.

Багатоніжки відносяться до двупарноногих Багатоніжка (діплопод) - класу, який отримав свою назву тому, що на складних за походженням тулубових сегментах його представників є по дві пари ніг. Діплопод володіє довгастим тілом довжиною від декількох міліметрів до 10-20 см. Кількість ніг в окремих видів досягає 750. Незважаючи на велику кількість ніг, діплопод пересуваються повільно, тому природа наділила їх захисними елементами: твердим хітиновим покривом, умінням зариватися у верхній шар грунту, а при небезпеці - згортатися в кільце або спіраль, закриваючи вразливу черевну поверхню тіла. Деякі види багатоніжок виділяють їдку захисну рідину.

На даний момент багатоніжки виду Sibiriulus baigazanensis виявлені тільки на території, прилеглій до кордону Байгазан. Припустити ареал поширення поки складно - можливо, що він обмежений околицями кордону.