Прощавай, зарплато, у мільйонах: Реакція соцмереж на деномінацію білоруського рубля

4 листопада президент Білорусії Олександр Лукашенко підписав указ про деномінацію білоруського рубля, що розпочнеться 1 липня 2016: користувачі соцмереж вже активно відреагували на цю подію

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на T-journal.

Новий білоруський рубль буде дорівнювати десятьом тисячам старих: таким чином, з грошових купюр зникнуть відразу чотири нулі, а в обіг знову повною мірою повернуться монети.

Згідно з указом президента Лукашенка, грошові знаки зразка 2000 року будуть замінені на купюри 2009 року. З 1 липня по 31 грудня 2016 вони будуть знаходитися в паралельному обігу. В обіг введуть і монети - 10, 20 і 50 копійок, а також 1 і 2 рублі.

З 1 січня 2017 по 31 грудня 2019 року їх можна буде обмінювати в Національному банку, банках та небанківських кредитно-фінансових організаціях Білорусії, а з 1 січня 2020 року 31 грудня 2021 - тільки в Національному банку.

Оскільки нові купюри зроблені на основі зразків, підготовлених ще в 2008 році, на них буде орфографічна помилка і підпис одного з колишніх глав Національного банку країни.

На банкноті номіналом 50 рублів нового випуску написано "пяцьдзЕсят", а не «пяцьдзЯсят", як того вимагають правила білоруської орфографії, офіційно прийняті в законі від 23 липня 2008 року № 420-З "Про правила білоруської орфографії та пунктуації".

Новина про деномінацію викликала покекуди кардинально протилежні реакції серед користувачів мережі.

Коментатори жартували про економічну ситуацію в країні. 

Багато користувачів мережі не повірили в те, що інфляція може сповільнитися, пропонуючи не надто звикати до нових монет.

У деномінації намагалися шукати плюси, відзначаючи як "дешево" деякі речі будуть коштувати, і як "подешевшають" інші валюти.