У Держдумі після заяви Путіна вимагають перевірити законність розпаду СРСР

Депутат Держдуми Євген Федоров від "Єдиної Росії" знову попросив генерального прокурора Росії Юрія Чайку перевірити законність і легітимність рішень, що призвели до розпаду Радянського Союзу, і притягнути винних до суду

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "РИА Новости".

У червні Федоров вже просив російську Генпрокуратуру перевірити легітимність створення Держради СРСР і її рішень про визнання незалежності Естонії, Латвії і Литви.

У Генеральній прокуратурі РФ тоді сказали, що запит Федорова не має юридичних перспектив. У квітні 2014 року Федоров просив Чайку порушити кримінальні справи проти причетних  до розпаду Радянського союзу.

Тепер Федоров нагадав сказані наприкінці жовтня слова президента Росії Володимира Путіна про те, що розпад СРСР нібито став трагедією гуманітарного характеру. На думку депутата, тим самим президент констатував, що руйнування політичних, економічних, соціальних систем та інститутів СРСР спричинило масові порушення прав і свобод мільйонів громадян країни.

Депутат просить провести повномасштабне розслідування і притягнути винних до суду, а також провести роботу з пред'явлення та підтримання в суді позовів потерпілих.

"Я прошу Генеральну прокуратуру з урахуванням нових обставин, слів президента, повернутися до цього питання, яке ніколи не було розслідуване, і, власне, розслідувати ці трагічні події 1991 року, забезпечивши за результатом розслідування права потерпілих", - заявив Федоров.