Реальні зарплати в Росії знизились на 9%

Реальна заробітна плата в Росії в 2015 році з урахуванням інфляції знизилася на 8-9%,

Про це повідомив глава міністерства праці Росії Максим Топілін, передає Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

"Ми спостерігаємо у більшій мірі, на жаль, зниження реальної заробітної плати - як відповідну реакцію роботодавців на кризові явища", - зазначив міністр.

Втім, за словами Топіліна, зараз починається процес відновлення. 

"У минулу кризу доходи населення знаходилися приблизно на стабільному рівні. Але це було пов'язано з тим, що були здійснені досить серйозні заходи, в тому числі і за програмами зайнятості", - пояснив Топілін.

Нинішню ситуацію на російському ринку глава міністерства оцінив як досить спокійну: "Ми зберігаємо рівень безробіття в 5,2% за методологією Міжнародної організації праці, що фактично відповідає торішньому періоду".

У червні в міністерстві прогнозували, що за підсумками поточного року реальні зарплати скоротяться на 9,8%, і тільки в 2018 році варто очікувати їх повернення на рівень 2014 року.

Довідка: Реальна заробітна плата є обчисленням кількості товарів і послуг, яку можна придбати на номінальну заробітну плату (виплачену працівнику у грошовому еквіваленті). Реальна зарплата залежить від цін на придбані товари і послуги.