У Росії призупинили польоти Боїнг-737

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) відкликав сертифікат на польоти у обох модифікацій літаків Boeing-737 (Classic і NG), які експлуатують російські авіаперевізники

Про це в четвер, 5 листопада, повідомляє "Интерфакс" з посиланням на джерело в одній з авіакомпаній, передає Еспресо.TV.

У Росавіації агентству повідомили, що повідомлення про відкликання сертифікатів літаків Boeing-737 надійшло по електронній пошті. Представник Росавіації зазначив, що оригінального примірника повідомлення у відомстві немає.

"Тим не менш, ми бачимо необхідність оперативно реагувати на ситуацію, що склалася, тому завтра в Росавіації відбудеться нарада за участю авіакомпаній-експлуатантів Boeing-737, голови МАК Тетяни Анодіної та голови Авіаційного регістра МАК Володимира Беспалова", - розповів співрозмовник агентства.

Boeing-737 - це найпопулярніший у світі турбовентиляторний пасажирський літак. Компанія Boeing відкрила свій Науково-технічний центр в Москві в 1993 році. У прес-релізі, присвяченому 20-річчю роботи компанії в Росії, говорилося, що на той момент десятки російських авіакомпаній експлуатували близько 300 літаків Boeing, серед яких моделі 717, 737, 747 і 767, 777.

У виданні нагадують про найбільшу (і найпершу) катастрофу в Росії з моделлю Boeing 737-505. Вона сталася в Пермі 14 вересня 2008 року. Згідно зі звітом МАК за результатами розслідування цієї авіакатастрофи, пасажирський літак компанії "Аерофлот-Норд" (зараз - "Нордавіа") упав на залізницю в межах міста, повністю зруйнувався і частково згорів. Жертвою катастрофи стали 82 пасажири і шестеро членів екіпажу.

Безпосередньою причиною цієї авіакатастрофи в МАК назвали втрату просторового орієнтування екіпажем, яке здійснювало активне пілотування літака на заключному етапі польоту. Це призвело до перевороту літака через ліве крило, введенню повітряного судна в інтенсивне зниження і зіткнення із землею.

Системною причиною назвали недостатній рівень організації льотної та технічної експлуатації літаків Boeing-737 в авіакомпанії.