У Румунії і після відставки уряду не вщухають протести

У найбільших містах Румунії - Бухаресті, Тімішоарі, Брашові, Плоештах, Яссах, Сібіу, Галаці та інших тривають багатотисячні акції протесту

За попередніми даними, у мітингах беруть участь понад 50 тисяч громадян, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

Учасники маніфестацій вимагають від парламенту спростити процедуру позбавлення депутатів імунітету, конфіскувати майно корумпованих чиновників, скоротити кількість депутатів парламенту (з 488 до 300), а також збільшити бюджетне фінансування охорони здоров'я і системи освіти.

Акції протесту були організовані ініціативною групою, зареєстрованою в соціальних мережах. Спочатку мотивом для масових маніфестацій стала загибель під час пожежі в одному з нічних клубів Бухареста 32 осіб.

Аналогічна акція протесту пройшла напередодні в столиці Румунії Бухаресті. Маніфестанти вимагали звільнення чиновників, винних у трагедії в нічному клубі. Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта на тлі протестів подав у відставку.

Головні акціонери клубу "Колектив", де сталася пожежа, Костін Минку, Алін Анастасеску і Пауль Ганча, заарештовані на 30 днів. Всі вони підозрюються у скоєнні неумисного вбивства і ненавмисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень.

Згідно з румунським законодавством, якщо вина підозрюваних буде доведена, їм загрожує тюремне ув'язнення терміном до 7 років.

Нагадаємо, в результаті великої пожежі в одному з нічних клубів Бухареста, яка сталася в ніч з п'ятниці на суботу, 32 людини загинули, понад 180 поранені.