Через "четвірку Шокіна" ЄС припинив фінансувати створення антикорупційної прокуратури

Представництво Європейського союзу повідомило, що Євросоюз втратив довіру до процесу створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури й наразі утримується від його фінансування. Через це конкурсна комісія відклала початок тестування

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Європейську правду".

"Ми дуже сподіваємося, що наша занепокоєність щодо деяких осіб, які будуть брати участь у виборі (кандидатів), знайде необхідну реакцію, що дозволить завершення технічної частини відбору за допомогою Євросоюзу", - зазначається у листі від представництва Євросоюзу в Україні.

Лист зачитала у четвер голова комісії з відбору кандидатів на посаду антикорупційного прокурора Катерина Левченко на засіданні комісії.

Катерина Левчено зазначила, що компанія Hey Group, яка проводила тестування для осіб, що претендували на прокурорські посади і мала проводити фінансування для заповнення посад в САП, відмовляється проводити тестування без фінансування, а Євросоюз не перераховує їм кошти.

"ЄС і надалі готовий підтримувати зусилля України щодо боротьби з корупцією, оскільки це лишається ключовим пріоритетом порядку денного співпраці України та ЄС", - зазначається у листі.

Однак, згідно із листом, "довіра до кінцевого результату цієї процедури залежить від цілісності та гідності довіри всіх кроків, які ведуть до такого результату".

Через зупинку фінансування конкурсна комісія вирішила відкласти початок тестування і погодилася, що це загрожує запланованим строкам обрання антикорупційного прокурора.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генпрокурор України Віктор Шокін відмовився виконувати пункти плану дій щодо візової лібералізації (ПДВЛ), що зараз зриває можливе скасування віз до ЄС. 

Про це Шокін написав у листі на адресу міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Як свідчить копія документа, Шокін відмовляється виконувати пункти ПДВЛ, які стосуються ГПУ - навіть ті, які він особисто чув від посла ЄС Томбінського. Більше того, він пригрозив почати прокурорську перевірку діяльності МЗС, в діях якого, на його думку, вбачаються "ознаки правопорушення, спрямованого на підрив авторитету органу державної влади".

ЄС опублікував офіційну заяву про недовіру до членів конкурсної комісії, яка визначає кандидатів на посаду генерального прокурора. Оскільки ніяких змін не відбулося, то з відповідною вимогою виступив також і український МЗС.

Зокрема в документах, підготовлених до засідання Нацради реформ, яке відбулося 19 жовтня, представники МЗС зазначили, що обов'язковою вимогою ЄС є заміна "четвірки Шокіна". У відповідь Шокін у своєму листі до МЗС заявив, що інструкції міністерства про виконання Україною безвізового плану містять норми, які "суперечать вимогам закону" і навіть пригрозив почати розслідування злочинної діяльності МЗС.

Пізніше прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко заявив, що Генпрокуратура не має наміру змінювати своїх чотирьох представників у конкурсній комісії з обрання антикорупційного прокурора.