Британська розвідка дізналася про підготовку терактів після катастрофи російського А321

Заборону на польоти британських авіакомпаній з Шарм-ель-Шейха прем'єр-міністр Девід Кемерон ввів після того, як розвідка отримала дані перехоплень, які свідчать, що бойовики "ІДІЛ" готують у регіоні теракти

Про це пише The Telegraph, передає Еспресо.TV.

Видання уточнює, що перехоплення сталося після катастрофи російського літака авіакомпанії "Когалимавіа" в Єгипті.

"Відмова від польотів до Єгипту з міркувань безпеки сталася через те, що британська розвідка перехопила повідомлення, що свідчить, що бойовики "ІД" готували масштабний теракт в регіоні", - пише видання.

Грунтуючись на цих даних розвідки, прем'єр-міністр Британії Девід Кемерон заборонив польоти в Шарм-ель-Шейх або з нього, через що близько 20 тис. британців змушені були залишатися на курортах Єгипту.

Заборона на польоти з Шарм-ель-Шейха для британських авіакомпаній була введена 4 листопада. Глава британського МЗС Філіп Хаммонд заявив, що Лондон прийме екстренні заходи, щоб вивезти своїх громадян з Шарм-ель-Шейха.

Він також зазначив, що не виключає причетності "Ісламської держави" до катастрофи літака. Зі схожою заявою виступив пізніше і прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон. Вашингтон приєднався до цих побоювань. Спочатку офіційний представник адміністрації Джош Ернест, а після нього і президент Барак Обама заявили, що США мають певну інформацію про ймовірність краху лайнера А321 російської авіакомпанії "Когалимавіа" внаслідок теракту.

5 листопада британський уряд оголосив, що питання посилення безпеки в Шарм-ель-Шейху вирішені, і в п'ятницю, 6 листопада, перші 4 тис. британців будуть евакуйовані з Шарм-ель-Шейха 20 рейсами. Однак при цьому пасажирів попередили, що вони не зможуть взяти з собою багаж, який буде доставлений до Британії окремими рейсами.

Найбільша в історії російської пасажирської авіації катастрофа сталася 31 жовтня. Літак А321 компанії "Когалимавіа" впав на землю через 23 хвилини після вильоту з Шарм-ель-Шейха. Всі, хто знаходився на його борту - 224 людини, загинули.