Іран відправляє афганських біженців воювати в Сирії, - The Guardian

Іран наймає афганських біженців для відправки на війну в Сирії, обіцяючи щомісячну зарплату і посвідку на проживання в обмін на участь в тому, що, як він стверджує, є священною місією для порятунку святині шиїтів в Дамаску

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Guardian.

За даними видання, військовий підрозділ Fatemioun, яке складається з афганських біженців, що проживають в Ірані та Сирії, в даний час є другим за величиною - після ліванських бойовиків Хезболли - іноземним військовим контингентом, який веде бойові дії на підтримку президента Сирії Башара Асада. Набір відбувається щодня в Мешхеді і Кумі - двох іранських містах з найбільшою кількістю афганських біженців.

Іран також приймає афганців у віці до 18 років за умови, що у них є письмовий дозвіл батьків. Щонайменше, один 16-річний афганський біженець, що проживає в Ірані, був убитий в Сирії цієї осені. Зростаюча кількість похоронів в Ірані служить доказом більш активної його участі в сирійському конфлікті після російських авіаударів.

"Участь афганців істотно допомогло Ірану, і тепер вони надають Ірану більшу підтримку, ніж будь-яка інша група, за винятком Хезболли", - сказав експерт з іранської військової майстерності Морад Вейсі.

Він зазначив, що недавні смерті показують, що іранські командири діють безпосередньо на полях битв, хоча, в основному, в примусовому порядку.

Раніше повідомлялося, що близько 50 кримчан, які до моменту анексії півострова мали українське громадянство, беруть участь у бойових діях на території Сирії.