Суд дозволив Каталонії почати процес відокремлення від Іспанії

У понеділок парламент Каталонії розпочне формальний процес відокремлення від Іспанії, і Конституційний суд у Мадриді не став перешкоджати такому крокові

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на іспанське видання The Local.

Іспанський конституційний суд одноголосно відхилив можливість блокування обговорення та голосування кроку, який покладе початок процесу декларації незалежності Каталонії.

"Можливий результат дебатів не повинен наперед вирішувати життєздатність самих дебатів... Парламент - це і є місце для політичних дискусій", - зазначається у рішенні суду.

Центральний уряд у Мадриді вже заявив, що буде протистояти рішенню про незалежність Каталонії, як тільки його приймуть. Це означатиме автоматичне призупинення такого рішення.

Звернення до суду про заборону обговорення процесу відокремлення подали у середу три каталонських партії, які не підтримують ідею незалежності регіону.

Такий крок, однак, має суто символічне значення, оскільки суд не має компетенції давати оцінку діям, які ще не відбулися. Крім того, прихильники незалежності у парламенті Каталонії вже заявили, що не визнають юрисдикції Конституційного суду Іспанії.

Нагадаємо, на виборах у Каталонії перемогли сепаратистські партії. У понеділок парламент регіону почне працювати над створенням окремої системи соцзабезпечення та скарбниці, що планують зробити за 30 днів. Це має формально запустити процес відокремлення від Іспанії, який розраховують завершити протягом 18 місяців.