Вчені можуть надрукувати будь-яку тканину організму на 3D-принтері

Розроблено метод 3D-друку для виробництва універсальних "будівельних блоків" майже для будь-яких тканин організму, тканинних структур і, можливо, навіть мікроорганізмів з ембріональних стовбурових клітин

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Biofabrication.

За даними видання, два вже існуючих методи тривимірного друку тканин організму дозволяють створювати двовимірні структури, ще один - створювати своєрідний тривимірний "клітинний сталагміт" при капанні суспензії. Новий спосіб, запропонований дослідниками університету Циньхуа в Пекіні і Університету Дрексел у Філадельфії, - це тривимірна друк структури, нагадує решітку. І хоча в цій структурі клітини не показують такого ж рівня універсальності і діляться не так рівномірно, як природні, - оскільки вони починають змінюватися під впливом оточення, - вони демонструють високу ступінь самооновлення протягом семи днів. Це означає, що такі клітини можуть розвинутися практично в будь-яку тканину нашого організму в залежності від необхідності.

Для такого друку використовуються ембріоїдні тільця - структури, що імітують предімплантаційну стадію розвитку, вони використовуються для вивчення стовбурових клітин in vitro (у пробірці). У майбутньому вчені, змінюючи розмір клітин та інші параметри друку, сподіваються створити досконаліші "будівельні блоки", за допомогою яких можна було б заліковувати рани і експериментально тестувати ліки.