Вчені прирівняли безсонну ніч до півроку харчування фаст-фудом

Вчені Медичного центру Седарс-Синай виявили, що всього одна безсонна ніч може принести стільки ж шкоди організму, скільки півроку зловживання жирами

І те, і інше однаково знижує толерантність організму до глюкози і веде до діабету. Про це в п'ятницю, 6 листопада, пише видання N+1 з посиланням на зустріч Товариства з ожиріння (The Obesity Society), яка відбулася в Лос-Анджелесі, передає Еспресо.TV.

За їхніми словами, як тільки концентрація вмісту в крові глюкози піднімається вище звичайного рівня, клітини викидають гормон інсулін у кров, тим самим стимулюючи поглинання глюкози і накопичення цукру у вигляді жирів. Цей процес веде до набору зайвої ваги, до порушення метаболізму глюкози і жирів, а також до розвитку цукрового діабету 2 типу.

Учені використовували глюкозотолерантний тест, заміряли вміст цукру в крові, на собаках. Вони перевіряли тварин перед сном і після нього, а також після повністю безсонної ночі. Потім собак саджали на перенасичену жирами дієту і після шести місяців знову проводили тест.

У результаті виявилося, що всього одна безсонна ніч знижувала толерантність до глюкози у тварин на 33%, а півроку фаст-фуда - на 22%. Тим самим автори вказали на спільність механізму шкідливого впливу безсоння і жирної їжі. Однак у чому саме він полягає - поки незрозуміло.