Вчені знайшли кістки велетенських прадавніх щурів

На Східному Тиморі антропологи знайшли кістки вимерлого виду щурів, які в десять разів перевищували за розміром сучасних представників роду

На думку вчених, люди жили по сусідству з гігантськими щурами декілька тисячоліть і навіть харчувалися ними, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

Про своє відкриття Джульєн Луйс повідомив на конференції Американського товариства палеонтології хребетних в Техасі. Луйс вважає стародавніх тварин найбільшими щурами з відомих науці.

"Це справжні представники мегафауни. Найбільша з них важить близько 5 кілограмів — як невеличкий пес. Для порівняння: найбільші сучасні щури важать менше кілограма", — зазначив учений.

Зараз завдання Луйса як учасника проекту "З Сунди в Сахул", присвяченого міграції найдавніших людей з Південно-Східної Азії, зрозуміти причину вимирання гризунів. Учений вважає гігантських щурів травоїдними тваринами.

Перші люди прийшли на Східний Тимор близько 46 тис. років тому. Довгий час вони жили поруч з щурами і навіть харчувалися гризунами — судячи по слідах надрізів і термічної обробки на кістках.

Вимерли щури зовсім недавно — близько тисячі років тому. Луйс пов'язує їхнє зникнення з появою в аборигенів металевих знарядь, що дозволили їм розчищати ліс у великих масштабах.

Існують дві основні версії причин вимирання плейстоценової мегафауни: зміна клімату (в тому числі в результаті падіння метеорита) і дії людини — полювання або знищення місць проживання. Друга гіпотеза нещодавно отримала підтвердження щодо печерних ведмедів. На її користь висловлювалися і дослідники, які займалися вивченням історії заселення Австралії. У липні 2015 року в журналі Science були опубліковані результати аналізу ДНК тварин, що свідчать про те, що їхнє вимирання було пов'язане з різкими кліматичними зрушеннями, насамперед потеплінням в інтергляціалі.