Декомунізація: У Києві демонтують 79 меморіалів

Експертна рада з розгляду та визначення художньої цінності об’єктів з символікою комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів склала попередній перелік меморіальних дошок, які варто демонтувати відповідно до положень Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного та тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Київської міської державної адміністрації.

"Відповідно до складеного експертною радою переліку у столиці визначено 79 дошок, які мають бути демонтовані відповідно до закону про декомунізацію. При цьому майже чверть меморіальних дошок, на думку експертної ради, варто направити до музею, як такі, що мають певну історичну чи художню цінність. Подальша доля інших меморіальних дошок має бути визначена балансоутримувачами будівель", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба зазначає, що демонтаж меморіальних дошок жодним чином не впливатиме на зміну статусу будівель, на яких вони знаходяться. Після остаточного затвердження переліку та експертного звіту напрацьовані радою рекомендації щодо демонтажу меморіальних дошок будуть передані на розгляд Міністерству культури.

Раніше повідомлялося, що в Українському інституті національної пам’яті повідомляють, що лише 908 населених пунктів в Україні на даний момент потребують перейменування у рамках дії закону про декомунізацію.