Кесслер згоден працювати в антикорупційній конкурсній комісії тільки від ГПУ

Гендиректор Європейського управління боротьби з шахрайством Джованні Кесслер відмовився від призначення до конкурсної комісії з обрання антикорупційного прокурора за квотою Верховної Ради, але готовий увійти до її складу за квотою Генпрокуратури

Про це Кесслер заявив "Європейській правді", передає Еспресо.TV.

Як повідомлялося раніше, керівництво фракції Блоку Петра Порошенко внесло в Раду проект постанови, за якою Кесслера мають ввести до складу комісії, натомість виключивши з неї представницю Мінюсту США Мері Баттлер.

Порошенко у п’ятницю заявив, що таким чином він нібито "виконав вимоги ЄС".

Однак українська влада не спитала про згоду самого Кесслера на таку ротацію.

"Я дізнався про це з повідомлень у ЗМІ. Якби вони особисто спитали мене про таку номінацію – я би відмовив. Я не готовий до участі у роботі комісії, якщо йдеться про те, що я маю замінити іншу людину, яка вже призначена за квотою Верховної Ради", - заявив європейський посадовець.

Він наголосив, що не бачить потреби взагалі міняти будь-кого з квоти ВР.

"Я не чув ані від ЄС, ані від будь-кого іншого жодних претензій до тих, хто призначений за квотою Ради. Тому я не вважаю за можливе своє призначення замість цих осіб", - додав Кесслер.

Водночас, він наголосив, що в ЄС лишаються претензії до квоти Генпрокуратури у складі комісії згаданої, тому надасть згоду на призначення по цій квоті, якщо українська влада буде на це готова.

"Про це зі мною наразі також ніхто не радився, але в разі, якщо така пропозиція надійде – я буду готовий до свого призначені за квотою генерального прокурора", - заявив Кесслер

"Не є секретом позиція ЄС з цього питання, я також читав її; є певна занепокоєність і ЄС, і громадянського суспільства щодо тих осіб, яких початково призначив генеральний прокурор. Тому я готовий долучитися до роботи комісії, якщо моя участь допоможе вирішити цю проблему", - додав він.

Трансперенсі Інтернешенл Україна, Центр протидії корупції та Реанімаційний пакет реформ закликали генпрокурора Віктора Шокіна призначити Джованні Кесслера до складу конкурсної комісії, яка обиратиме майбутніх антикорупційних прокурорів, замість Юрія Севрука.