На вулицях Греції з'явилися перші безпілотні автобуси

Мешканці грецького міста Трикала можуть користуватися послугами безпілотних автобусів безкоштовно

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на Popular Science.

Ще влітку поточного року вулицями грецького міста Трікала роз'їжджали безпілотні автобуси. Проте до недавнього часу пасажирів вони не брали. Тепер ситуація змінилася, і городяни можуть вільно користуватися новим видом громадського транспорту. Причому безкоштовно.

"Вперше хтось наважився вивести повністю автономний транспортний засіб на дороги", - каже Ангелос Амдітіс з Інституту комунікації і комп'ютерних систем, співробітники якого залучені до проекту створення безпілотного громадського транспорту.

В жодному з 6 таких автобусів немає водія, який би міг перехопити управління при необхідності. Тому на процес пересування накладено кілька суворих правил. Безпілотні автобуси не можуть розвивати швидкість понад 19 км/ч. Їм заборонено змінювати смугу. Якщо на шляху автобуса виникає перешкода, машина повинна просто стояти на місці, поки перешкода не зникне. За словами Амдітіса, це необхідні заходи, оскільки у випадку аварії з участю безпілотника може початися "політичний бардак".

Випробування в Трикалі є частиною європейського проекту CityMobil2. Його метою є розвиток транспорту в містах з невеликим населенням, де недостатньо мешканців, щоб будувати масштабну автобусну мережу або метро, але є жителі (літні люди або люди з обмеженими можливостями), яким потрібен комфортний спосіб пересування.

Парк безпілотних автобусів в Трікалі був створений компанією Robosoft виключно для випробувань. Вони курсуватимуть вулицями міста до березня 2016-го. Після цього будуть підведені підсумки роботи, оцінена реакція пасажирів, городян і місцевої влади. Якщо адміністрація Трикали вирішить і далі користуватися безпілотним транспортом, доведеться закуповувати автобуси.