Фотофакт: NASA показало золотий каньйон на Марсі

Орбітальна станція MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) зробила знімок каньйону Офір, який розташований у долині Марінера на Марсі і названий на честь біблійної Золотої країни

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на NASA. 

Як повідомляється на сайті NASA, зображення було отримане 10 серпня 2015 року науковим інструментом HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). На знімку видно  осадові породи і ландшафт, що сформувався під впливом вітрів.

За словами вчених, ці породи займають проміжну стадію між земними піщаними брижами і значно більшими дюнами. Скелі, що виступають, можуть бути слідами інтрузії. 

Отримане зображення може допомогти вченим у дослідженні історії Марса і формуванні його ландшафтів, зокрема долини Марінера - найбільшого каньйону в Сонячній системі. Його протяжність вздовж екватора Марса оцінюється в 4,5 тис. кілометрів. Марсіанський орбітальний апарат MRO був запущений на Марс у 2005 році, а в 2006-му досяг Червоної планети. У 2008-му його основна місія дійшла кінця, але NASA продовжило роботу зонда. Крім зйомки поверхні планети, апарат бере участь у передачі сигналів на Землю з марсоходів.