Рада дозволила конфіскувати майно корупціонерів, переписане на родичів

Верховна Рада у другому читанні прийняла проект закону №2541а про внесення змін до Кримінального та Цивільного кодексів України щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні

За відповідне рішення проголосувало 272 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

За словами голови комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, положення означеної дерективи означають, що  вона має застосовуватись до деяких кримінальних злочинів, зокрема, у ній йдеться про корупційні правопорушення пов’язані  з відмиванням грошей, тероризмом, злочинами у сфері незаконного обігу наркотиків.

"Гроші, цінності, у тому числі кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах, інше майно, зазначені в цій статті, передані особою, яка вчинила злочин, передбачений цим Кодексом, третій особі, яка отримала або придбала у підозрюваної, обвинуваченої або засудженої майно, отримане злочинним шляхом, у випадках, передбачених частиною першою статті 961 Кодексу, безоплатно або в обмін на суму, що значно нижче ринкової вартості, або знала або повинна були знати, що мета такої передачі - уникнення конфіскації або спеціальної конфіскації, підлягає спеціальній конфіскації", - сказано в документі.

Зміни дозволяють застосування спеціальної конфіскації майна до третіх осіб, яким корупціонери передали незаконно отримане майно. 

"В редакції уряду пропонувалось застосування спецконфіскації до третіх осіб, якщо є підстави, що особа отримала майно і знала або повинна була знати, що таке майно одержано в наслідок скоєння злочину. У статті 6 директиви Євросоюзу зазначено, що особа повинна була знати, що мета передачі або придбання була уникнути конфіскації на основі конкретних фактів  у тому числі, що майно було передано чи придбано безкоштовно  або в обмін на значно нижчу суму ринкової вартості. Це слово в слово співпадає з директивою ЄС", - пояснює Кожем'якін.