Російський Мінюст звинуватив правозахисників "Меморіалу" у підриві конституційного ладу

Після перевірки правозахисного центру "Меморіал" чиновники Мінюсту РФ звинуватили організацію в підриві конституційного ладу та закликах до повалення діючої влади

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російський "Інтерфакс".

У "Меморіалі" розповідають, що вже отримали акт перевірки.

Чиновники зробили висновок, що "ця організація активно займається політичною діяльністю з метою формування негативної громадської думки з приводу держполітики, яку проводять вищі органи держвлади, висловлює незгоду з рішеннями та діями вказаних інститутів влади, результатами попереднього слідства та судовими вироками, що вже відбулися, з резонансних кримінальних справ".

У "Меморіалі" збираються оскаржувати перевірку.

"Це великий документ на 15 листах. В ньому багато різних прискіпувань. Найцікавіше міститься на 10 та 11 сторінках. Нас, по суті, звинуватили в державному злочині. Стверджується, що своїми діями члени центру "Меморіал" підривали основи конституційного ладу РФ, закликаючи до повалення діючої влади та зміні політичного режиму в країні", - сказав один з керівників центру "Меморіал" Олег Орлов.

За його словами, в акті перевірки не наведено жодного прикладу заклику до повалення влади. "Але наведено наші приклади критики влади та нашої незгоди з нею, наших висловлювань. Скидається на те, що тепер критика влади прирівнюється до закликів до її повалення", - сказав Орлов.

"Ми оскаржимо в суді сам акт перевірки та всі дії, які будуть вжиті по відношенню до нас", - пообіцяв правозахисник.

Центр "Меморіал" займається, поміж іншого, моніторингом ситуації на Північному Кавказі. Це одна з найавторитетніших російських некомерційних организацій. Центр "Меморіал" входить до складу міжнародного історико-просвітницького та правозахисного товариства "Меморіал". Товариство "Меморіал" спеціалізується, зокрема, на вивченні політичних репресій в СРСР.

Влітку 2014 року організацію внесли до реєстру іноземних агентів.