ЄС в 2014 році випадково витратив € 6,25 млрд бюджетних коштів

Ступінь помилки при витрачанні бюджетних фондів Євросоюзу в 2014 році склала 4,4% з € 142 млрд, тобто € 6,25 млрд

Про це повідомляється в звіті на офіційному сайті Європейської рахункової палати, передає Еспресо.TV

"Дохідна частина бюджету ЄС відповідала всім нормам, тоді як видаткова частина бюджету була схильна до матеріальних помилок у розподілі коштів на рівні 4,4%", - йдеться в тексті. Обсяг видаткової частини бюджету ЄС в 2014 році склав € 142 млрд.

"Рівень помилкового витрачання коштів поступово знижується протягом останніх років. Так в 2012 році він становив 4,6%, а в 2013 році - 4,5%", - сказав глава палати Вітор Мануель да Сілва Калдейра.

Найбільш схильною до помилок при розподілі бюджетних грошей стала програма ЄС з економічної, соціальної та територіальної згуртованості, яка надає гроші на розвиток найбільш відсталих регіонів європейських держав. Ступінь помилки досягла тут 5,7%. На другому місці - політика конкурентоспроможності для зростання та зайнятості, яка забезпечує фінансову підтримку соціально значущих і економічно перспективних проектів з рівнем помилки в 5,6%.

Голова рахункової палати також відзначив, що країни ЄС не завжди встигають забезпечити своєчасну реалізацію наданого ним фінансування з бюджету ЄС, що пов'язано з недостатньою підготовкою цільових проектів або помилками в роботі місцевої влади. Що стосується дохідної частини бюджету ЄС, яка складається тільки з прямих внесків держав співтовариства, що залежать від рівня їх ВВП, податків на додану вартість та митних зборів, то вона закономірно з року в рік відповідає всім вимогам і законам ЄС.