Рада прийняла закон щодо запровадження контрактів у галузі культури

Верховна Рада прийняла закон №2669д щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури

"За" проголосували  236 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

Законом передбачено, що керівників культурних закладів обиратимуть конкурсною процедурою, яка буде відкритою та прозорою, а також передбачено укладення контрактів на 5 років. Одна людина може займати посаду керівника не більше ніж 2 терміни.

У пояснювальній записці йдеться про те, що метою проекту закону є встановлення прозорої конкурсної процедури призначення керівників закладів культури, визначення чітких характеристик професійних та особистих якостей особи для зайняття цієї посади.

"Законопроект також передбачає оформлення трудових відносин з художнім та артистичним складом державних та комунальних закладів культури шляхом укладання контрактів, особливої форми трудових договорів, що дозволить врахувати індивідуальні здібності та професійні навички, специфіку виконуваної роботи, а також домогтися максимальної зацікавленості працівника у підвищенні продуктивності праці", - йдеться в повідомленні.

"На сільські бібліотеки закон не діє, в тексті занонопроекту прописано, що на населені пункти до 3 тис. населення закон не поширюється. Хочу додати, що закон у жодній мірі не звужує права творчих працівників. Є група людей, які десятками років сидять на бюджетних коштах і не хочуть від цього відмовлятися, а в нас є величезна кількість менеджментів, які  готові зробити кадровий і культурний прорив", - пояснила перший заступник голови комітету з питань культури і духовності  Ірина Подоляк.