У Кабміні порахували, скільки коштуватиме Україні продуктове ембарго Росії

Введення з 1 січня 2016 року Росією ембарго на імпорт української сільськогосподарської продукції та продуктів харчування призведе до зниження українського експорту на суму близько $140-205 млн

Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

А введення митних тарифів на українську продукцію - до зниження на $167-239 млн.

"Оскільки списки товарів по ембарго і митних тарифах по багатьох позиціях перетинаються, то скорочення експорту буде меншим, ніж суми цих показників", - сказала вона.

За словами Мікольской, ще пару років тому ці санкції були би більш чутливими для України, оскільки під санкції потрапив би більший обсяг українського експорту в Росію.

"Тепер же ситуація зовсім інша. З 2013 року і фактично до сьогоднішнього дня в Росії діють технічні й інші бар'єри на нашу продукцію", - сказала вона.

Як повідомлялося, раніше РФ неодноразово наполягала на необхідності відкласти набуття чинності зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Глава Міністерства економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв раніше заявляв, що дія продовольчого ембарго РФ щодо України вступить в дію з 1 січня 2016 року в тому випадку, якщо Москві не вдасться домовитися зі своїми партнерами про додаток до договору про ЗВТ Україна-ЄС, снимающем ризики російської сторони.

А прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв пообіцяв з 1 січня 2016 року підвищити рівень митно-тарифного захисту щодо України.