Верховний суд відмовився судити Путіна за знищення санкційної їжі

Верховний суд Росії відмовився розглядати скаргу Товариства захисту прав споживачів на указ президента Росії Володимира Путіна про знищення санкційних продуктів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

Верховний суд задовольнив клопотання представника президента Михайла Борщівського, який стверджував, що Товариство захисту прав споживачів є неналежним заявником. Товариство захисту прав споживачів не може представляти інтереси "невизначеного кола осіб" громадян, заявив Барщевський.

За його словами, такі повноваження є лише у державних органів і уповноважених з прав людини. Судова колегія погодилася з доводами Борщівського і припинила провадження за скаргою.

Товариство захисту прав споживачів наполягало на тому, що указ про знищення санкційної їжі суперечить Конституції Росії. В організації говорили, що продаж якісної та безпечної продукції "незалежно від країни походження ніяк не може створювати ризик або загрозу продовольчій безпеці Росії".

У суспільстві пропонували утилізувати тільки небезпечну і неякісну їжу.

Нагадаємо, 29 липня 2015 року Володимир Путін підписав указ про знищення продуктів харчування з країн, які ввели антиросійські санкції. Сир, м'ясо, фрукти та іншу санкційний їжу стали знищувати при спробі незаконного ввезення в Росію.

З 6 серпня по 7 листопада 2015 в Росії знищили 787 тонн їжі, в основному це фрукти і овочі. У Росію заборонено ввозити продукти з країн Євросоюзу, США, Канади, Австралії, Норвегії, Албанії, Чорногорії, Ісландії, Ліхтенштейну та України.

Під продуктове ембарго, зокрема, потрапили овочі, фрукти, м'ясо, риба, молоко. Росія заборонила ввозити продукти у відповідь на санкції країн Заходу, які ті запровадили після включення Криму до складу РФ. Частина санкцій ввели через війну на південному сході України, а санкції проти банків і нафтових компаній - після краху малайзійського "Боїнга" під Донецьком.