У Китаї повернулися до жорстоких тортур Середньовіччя, - ЗМІ

Китайські служби безпеки використовують електричні кийки та залізні стільці для тортур проти опонентів влади, активістів та адвокатів

Про це пише видання The Guardian з посиланням на доповідь правозахисної організації Amnesty International.

Дослідження під назвою "Кінця не видно: тортури і вимушені визнання в Китаї" засноване на інтерв'ю з 40 китайськими адвокатами, які займаються питаннями захисту прав людини. Повідомляється, що їхні розповіді містять подробиці про побиття і тортури громадян, які перебували під вартою поліцейських.

Один з авторів доповіді Патрік Пун заявив, що, незважаючи на те що уряд обіцяє провести реформи у галузі захисту людських прав, за останній час було задокументовано безліч випадків катувань в різних частинах країни - від Пекіна до південної провінції Гуандун. Він зазначив, що дана проблема не зосереджена на певній ділянці Китаю. За словами Пуна, головними жертвами таких репресій стають юристи, вороги Комуністичної партії, слідчі, які займаються антикорупційними розслідуваннями, а також представники забороненого в Китаї релігійного руху "Фалуньгун".

Адвокат Ву Веньшен розповів, що в жовтні минулого року його затримали за проведення протестної акції біля слідчого ізолятора, де сидів його клієнт. Після цього юрист більше трьох місяців піддавався тортурам. Він провів 61 день у камері смертників і протягом цього часу був допитаний близько 200 разів. Співробітники поліції надягали на нього наручники і приковували чоловіка до залізного стільця, заклавши його руки за спину.

"У мене розпухли руки, і мені було так боляче, що я не хотів жити. Два поліцейських смикали за наручники, і я кричав від болю", - розповів виданню Ву Веньшен.

Патрік Пун повідомляє, що Китай ухвалив низку законів, покликаних вирішити проблему тортур, проте організація Amnesty International вважає, що "реформи мало змінили вкорінену практику катування підозрюваних, щоб ті під примусом дали необхідні свідчення". Китайський закон забороняє лише деякі види тортур, і під заборону не потрапляє вчинення психологічного тиску, стверджують правозахисники.

Видання зазначає, що після публікації доповіді міністерство громадської безпеки Китаю відмовилося давати будь-які коментарі.