Україна може у відповідь заборонити імпорт з Росії, якщо остання введе ембарго

Україна прийме відповідні заходи у разі введення Росією ембарго і виходу із зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року

Про це повідомила журналістам торговий представник України Наталія Микольська на бізнес-форумі в Києві, передає УНІАН.

"Якщо вони застосують ці заходи - вони отримають заходи у відповідь. Зона вільної торгівлі - це двосторонній процес. Просто сидіти і чекати ми не будемо. Ми будемо оскаржувати їх незаконні обмеження, і в разі застосування ними виходу з режиму зони вільної торгівлі, будуть вжиті відповідні заходи з боку України ", - сказала вона.

Як повідомлялося, раніше РФ неодноразово наполягала на необхідності відкласти набуття чинності договору про зону вільної торгівлі Україна-ЄС.

Глава Міністерства економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв раніше заявляв, що дія продовольчого ембарго РФ щодо України вступить в дію з 1 січня 2016 року в тому випадку, якщо Москві не вдасться домовитися зі своїми партнерами про додаток до договору про ЗВТ Україна-ЄС, снимающем ризики російської сторони.

А прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв пообіцяв з 1 січня 2016 року підвищити рівень митно-тарифного захисту щодо України.

В Україні порахували, що введення з 1 січня 2016 року Росією ембарго на імпорт української сільськогосподарської продукції та продуктів харчування призведе до зниження українського експорту на суму близько $140-205 млн.