Україна введе мораторій на "борг Януковича", якщо Росія не погодиться на реструктуризацію, - Яценюк

Уряд України вводить мораторій на виплату єврооблігаційного боргу на $3 млрд у разі якщо Росія не погодиться із запропонованими умовами реструктуризації

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з міністром фінансів США Джейкобом Лью, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Український уряд пропонував рівні умови всім кредиторам і всі їх схвалили. Кращих умов РФ не отримає. Якщо Росія не погодиться, уряд введе мораторій на виплату боргу", - сказав він журналістам.

Він також зазначив, що уряд України очікує зміна Міжнародним валютним фонд совій політики кредитування (Lending-into-Arrears Policy), яка в даний час виключає можливість надання фінансування країні-члену Фонду, що має заборгованість перед офіційним кредитором.

"Україна розраховує отримати близько $4 млрд фінансової допомоги в 2015 році від МВФ, США, ЄС та інших донорів у разі ефективного виконання Україною програми реформ", - сказав він.

Прем'єр висловив сподівання на підтримку парламентом реформ і відзначив, що подальша підтримка України пов'язана з ефективністю виконання програми МВФ.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що Росія хоче заблокувати кредити МВФ для України у разі, якщо остання допустить дефолт по євробондам на $3 млрд перед Росією.

Але як писала газета The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела, західні країни планують змінити правила кредитування, діючі в МВФ, щоб дати можливість Україні отримати черговий кредитний транш навіть у разі дефолту по "боргу Януковича".