Європа може скасувати візи до літа-осені 2016, - Клімкін

Якщо Україна прийме усі "безвізові закони" і буде їх виконувати, то скасування віз до Європи можна очікувати уже за рік

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Інтерфакс.

"Я абсолютно впевнений, що реально отримати його влітку - на початку осені, але для цього ми реально повинні виконати те, що повинні виконати: прийняття законів і виконання цих законів", - сказав журналістам міністр закордонних справ Павло Клімкін сьогодні у кулуарах парламенту.

Він також висловив сподівання, що шостий звіт моніторингової місії по виконанню Україною плану дій щодо лібералізації безвізового режиму з ЄС 15 грудня буде позитивним.

"Ми всі сподіваємося, що він буде позитивним. Після цього звіту Європейська комісія почне процес: спочатку буде прийнято рішення в рамках Європейської комісії, потім в рамках інших європейських інституцій. І, звичайно, ми повинні продемонструвати, що всі ці закони не просто прийняті, вони працюють", - сказав Клімкін.

Відповідь від Єврокомісії щодо українського пакету "безвізових" законопроектів очікується найближчими днями. Віце-спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що у разі необхідності їх будуть коригувати і доголосовувати.

Клімкін також навів приклад Молдови і запевнив, що ані низькі зарплати, ані відсутність укріпленого кордону з Росією не повинні стати на заваді запровадженню безвізового режиму.

"Не люблю проводити паралелі, ... але досвід сусідніх держав (зокрема, Молдови - ред.), де середня зарплата відповідно відома ... де є Придністров'я, і в якій прекрасно існує безвізовий режим", - сказав Клімкін на пленарному засіданні парламенту в ході години запитань до уряду у п'ятницю в Києві.