ЗМІ пояснили, чому Росія і Іран тільки вдають дружбу

На думку посла Ірану в Росії Мехді Санаї, у відносинах між двома країнами настала "нова фаза", однак не варто сподіватися, що склався союз буде міцним і "безхмарним"

Про це пише газета The Washington Post.

Автор статті припускає, що альянс не настільки сильний і міцний, наскільки демонструє офіційна риторика. Незважаючи на те, що Росія та Іран співпрацюють з питань сирійського конфлікту та розвитку ядерної енергетики, а також досягли домовленості про надання кредиту в розмірі $5 млрд, між двома державами все ще існують сфери напруженості.

По-перше, протягом тривалого часу російські та іранські еліти відчували один до одного недовіру, зазначає видання. Росія була незадоволена тим, що Іран нарощує свій військовий потенціал, і прагнула включити його у свою сферу впливу. Вона вважала Іран "ненадійним", в той час як іранському уряду не подобалося російська "імперська поведінка". Враховуючи подібні дипломатичні відносини, позбавлені довіри, стратегічне партнерство між країнами буде складатися важкувато.

По-друге, в даний час суперництво Росії та Ірану в деяких сферах триває. Автор видання вважає, що російсько-іранська ядерна угода не є вигідно для Москви. Іран укладає багатомільярдні угоди з Європою і з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону, а представники Кремля в свою чергу відмовляються коментувати укладені договори. Крім цього, дві країни конкурують на світовому ринку видобутку нафти. З тих пір, як Іран підвищив видобуток нафти, Росія побоюється, що ціни на неї будуть залишатися низькими.

По-третє, дві держави мають різні мотиви в сирійському конфлікті. Іран прагне стати великою державою Близького Сходу і створити там "шиїтський півмісяць". Він не підтримує лідера Сирії Башара Асада, чиї цінності різко відрізняються від цінностей іранського теократичного режиму.

Що ж стосується Росії, до для неї Сирія - це "всього лише арена", яка допоможе їй у створенні багатополярного світу, пише автор видання. У зв'язку з цим Москва меншою мірою готова йти на жертви, ніж Тегеран.

Таким чином, наголошується, що через ідеологічні конфліктів, глибоко вкоріненого недовіри і економічної конкуренції російсько-іранські відносини, швидше за все, не будуть стабільні.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що Росія пообіцяла Ірану $7 млрд кредиту, незважаючи на діри в бюджеті.

Також старший аналітик консалтингової компанії KBC Ехсан уль-Хак порахував, що Росія втратить $150 млн від повернення Ірану на нафтовий ринок.