Американські хірурги провели найскладнішу операцію з пересадки обличчя

Американські хірурги провели рекордно складну операцію з пересадки людського обличчя

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

Під час операції, що тривала 26 годин, 41-річному пожежному Патріку Хардісону пересадили рекордну кількість тканини, фактично замінивши його спотворене пожежею обличчя на обличчя донора.

Хардісон у 2001 році отримав серйозні опіки, спробувавши врятувати жінку з палаючого трейлера. Після інциденту пожежний майже втратив зір, а його обличчя втратило всі характерні риси. За останні 14 років його оперували 71 раз, намагаючись усунути наслідки пожежі, але безуспішно.

Донором чоловіка став 26-річний нью-йоркський художник Девід Родебау. За рік до операції він помер у лікарні від травми, отриманої під час гонок на мотоциклі.

"Ми шукали ідеального донора", - розповідає хірург Едуардо Родрігез, який проводив операцію. Донор був підібраний так, щоб максимально знизити ризик відторгнення нових тканин. Використання обличчя Родебау для операції схвалила його мати.

Під час операції хірургам довелося змінити форму черепа пацієнта, щоб його нове обличчя не "звисало" з черепа. Найближчим часом до Хардісона має почати повертатися зір.

Це перший випадок в історії медицини, коли людині пересаджують настільки велику кількість лицьової тканини, хоча часткові пересадки проводилися вже багато разів. Першим пацієнтом, якому зробили пересадку лицьової тканини, стала француженка Ізабель Дінуар у 2005 році.