Нємцову посмертно присуджена премія Магнітського

Премія в галузі прав людини імені Сергія Магнітського посмертно присуджена російському опозиціонеру Борису Нємцову

Церемонія нагородження відбулася в Лондоні в понеділок, 16 листопада, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

Нагороду, присуджену за внесок у розвиток демократії в Росії, дочці вбитого опозиціонера, журналістці Жанні Нємцовій вручив колишній глава концерну ЮКОС Михайло Ходорковський.

Фото: Twitter Andrew Stroehlein

За словами Жанни Нємцової, премія присуджена її батькові в зв'язку з тим, що він активно займався визначенням кола осіб, причетних до загибелі юриста в СІЗО, які повинні були увійти в "список Магнітського". Крім того, Нємцов був одним із тих, завдяки кому був прийнятий "акт Магнітського".

Нагорода присуджена в дев'яти номінаціях. Крім Бориса Нємцова, їй удостоєні дві організації (OCCRP, що займається боротьбою з корупцією і організованою злочинністю, і американська НУО Human Rights Foundation), а також низка політиків, журналістів і юристів з різних країн, зокрема колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт і екс-міністр юстиції Канади Ірвін Котлер.

Премія імені Магнітського вручається вперше. Присудження приурочене до шостої річниці загибелі аудитора фонду Hermitage Capital у лікарні слідчого ізолятора в Москві.

Премією було вирішено нагороджувати, зокрема, за видатні заслуги у сфері журналістських розслідувань, за досягнення в області захисту прав людини, за видатний внесок в глобальну кампанію по справі Магнітського, за кращу адвокатську діяльність щодо захисту прав людини тощо.