Янукович особисто дав наказ про розгін студентів на Майдані, - ГПУ

Колишній президент України Віктор Янукович безпосередньо наказав у силовий спосіб розігнати студентів на Майдані Незалежності в ніч проти 30 листопада 2013 року

Про це під час брифінгу повідомив начальник слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, передає Еспресо.TV.

"Як відомо, 21 листопада колишнє керівництво України, діючи виключно з власних інтересів, не пов’язаних з інтересами держави, прийняло рішення про відмову від курсу євроінтеграції. З того часу в Києві почалися виключно мирні акції протесту на підтримку євроінтеграційного курсу країни", - нагадав він.

Горбатюк наголосив, що така ситуація не задовольняла колишнє керівництво країни, і з 30 листопада в нічний час учасники акції в жорстокий спосіб були розігнані.

"Безпосередньо керували розгоном Майдану командир полку міліції спеціального призначення у Києві Кусюк та заступник (керівника, - ред.) громадської безпеки (Києва, - ред.) Федчук", - зазначив він.

За словами Горбатюка, встановлено і організаторів, які вчиняли цей злочин.

"Як встановлено слідством, безпосереднє рішення про розгін цього Майдану, а саме силовий спосіб такого здійснення, приймалось колишнім президентом країни. Доручення на реалізацію цього плану було надано колишньому міністру внутрішніх справ України Віталію Захарченку та секретарю РНБО Андрію Клюєву", - наголосив він.

Вони, у свою чергу, доручили виконання та організаційні заходи щодо виконання цього плану заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, очільнику київської міліції Валерію Коряку та голові КМДА Олександру Попову, повідомив начальник слідчого управління ГПУ.

"По лінії міліції безпосередньо розгін Майдану було доручено і здійснювалось спецпідрозділом "Беркут", - додав Горбатюк.

Нагадаємо, за фактом злочинів, скоєних проти активістів на Майдані Незалежності, відкрито понад 2 тисячі кримінальних проваджень.