За 20 місяців окупації Криму всі українські школи закрито, - Чубаров

У всіх 14 школах із кримськотатарською мовою навчання відбуваються страшні, дискримінаційні процеси

Про це заявив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на прес-конференції, присвяченій постанові Верховної Ради України: "Депортація кримських татар в 1944 – геноцид. Окупація РФ Криму – етноцид", передає Еспресо.TV.

Відповідаючи на запитання щодо ситуації в окупованому Криму, Чубаров зазначив: "Щодо ситуації в цілому - в Криму, включаючи і місто Севастополь, - там немає жодних покращень, на які люди сподівалися, вони були обмануті. Там немає жодних покращень, які обіцялися окупаційною владою у перші місяці. Там зараз відбувається переформатування свідомості людей".

Російська влада приймає рішення, які поверхово здаються позитивними, однак, зауважує голова Меджлісу, це не так.

"Як тільки в Росії приймаються якісь рішення, які нібито формально спрямовані на якийсь позитив, будьте впевнені - спираючись на досвід 20 місяців російської окупації – справжня мета зворотна. Щоб бути конкретним: указ президента Росії щодо реабілітації кримськотатарського, болгарського народів, греків. Там є пункт, де говориться, що в Криму 3 мови є державними: російська, українська, кримськотатарська. Але за ці 20 місяців 7 раніше існувшавших шкіл з українською мовою навчання, всі закриті. 14 шкіл з кримськотатарською мовою навчання, які ми змогли створити, вони формально не закриті, але там теж відбуваються страшні процеси. На приклад, 42 школа - вона з кримськотатарською мовою - в цьому році там відкривали 7 класів для першокласників. Але в 4 класах навчання буде російською. Тобто розмивається кримськотатарське навчання", - розповів він.

І це не єдиний подібний приклад. Кримські татари, які досі не оформили громадянство після депортації, тепер вважаються іноземцями в Криму.

"Україна завжди підкреслювала публічно і давала публічно повертатися всім, хто був депортований. Можливо, вона не додавала допомоги щодо облаштування. Але якщо ти був окупований, ти маєш право повертатися.  Всі мали право повертатися.

Що сталося, коли зайшли окупанти. В Криму, коли вони зайшли, було декілька тисяч кримських татар, які переїхали, але не встигли змінити свій статус. Тобто вони ще фактично були громадянами Казахстану, Киргизстану, інших країн. Вони були в процесі оформлення українського громадянства. Окупанти цих людей сприйняли як іноземців, які чомусь опинилися на російські території. Тобто людей, які жили там законно і з'явилися в законному порядку, вони почали вважати іноземцями і перед кожним з них поставили проблему щодо від'їзду через кожні 90 днів з території Криму", - розповів він.